Η αξια της ασφαλειας ζωης

Η αξια της ασφαλειας ζωης

Πριν λίγες μέρες ανάρτησα μια φωτογραφία για την αξία της ασφάλειας ζωής στην σελίδα μου στο Facebook η οποία δεν χρειάζεται λόγια για να την εξηγήσω. Είναι η φωτογραφία πιο κάτω. Σήμερα γράφω ένα άρθρο με μια φανταστική ιστορία που εξηγεί την αξία της ασφάλειας ζωής για ένα άτομο με οικογένεια. Η ιστορία είναι μεν φανταστική αλλά καθόλου αδύνατον να γίνει στην πραγματικότητα.


Ας δούμε την ιστορία…

Ήταν ένα ζευγάρι, ας τους ονομάσουμε με δύο κοινά ονόματα, ο Κώστας και η Μαρία. Το ζευγάρι απέκτησε 2 παιδιά στην πορεία και αποφάσισε να φύγει από το ενοίκιο και να χτίσει το δικό του σπίτι. Ο Κώστας είχε την δική του εταιρεία και είχε ένα πολύ καλό εισόδημα έτσι πήρε εύκολα ένα δάνειο από την τράπεζα του για €200,000 και έκτισε το σπίτι της οικογένειας. Για να πάρει το δάνειο έπρεπε να κάνει και μια ασφάλεια ζωής. Του είπαν από την τράπεζα ότι σύμφωνα με το νόμο είναι αρκετό να κάνει ο ίδιος ασφάλεια για το υπόλοιπο του δανείου. Έτσι ένιωθε ασφαλείς ότι το σπίτι και η οικογένεια του είναι ασφαλισμένα.

Η Μαρία από την άλλη ήταν ιδιωτικός υπάλληλος σε ένα τομέα που δεν είχε τίποτε να κάνει με την δουλειά του Κώστα. Μια μέρα τους επισκέφτηκε ο ασφαλιστής τους, με τον οποίο είχαν ασφαλισμένα το σπίτι, την εταιρεία, τα αυτοκίνητα τους και τους πρότεινε να κάνουν ασφάλεια ζωής. Στον Κώστα δε φάνηκε χρήσιμη η ασφάλεια ζωής γιατί είχε λέει ασφάλειες ζωής. Ο ασφαλιστής τους ζήτησε να δει τα συμβόλαια και είδε ότι κάλυπταν μόνο τα δάνεια της επιχείρησης και του σπιτιού. Προσπάθησε μάταια να τους εξηγήσει ότι αυτά τα συμβόλαια δεν καλύπτουν την οικογένεια αλλά μόνο τις τράπεζες. Ο Κώστας όμως ήταν ανένδοτος.

Ο ασφαλιστής τους, τους πρότεινε έστω να κάνει η Μαρία ασφάλεια ζωής για να μην είναι εντελώς εκτεθειμένη η οικογένεια. Δεν το θεώρησαν όμως απαραίτητο μια που η Μαρία είχε πολύ χαμηλότερο εισόδημα από τον Κώστα. Προτίμησαν να κάνουν μια αποταμιευτική ασφάλεια για τις σπουδές των παιδιών τους η οποία πρόσφερε και φορολογική ελάφρυνση στον Κώστα. Ο ασφαλιστής έφυγε ικανοποιημένος αφού έκανε πώληση και το ζευγάρι συνέχισε τη ζωή του ανέμελα.


Η στιγμή που άλλαξε τα πάντα

Δύο χρόνια μετά, μια νύκτα που ο Κώστας επέστρεφε αργά από την δουλειά, εξουθενωμένος, δεν πρόσεξε το φανάρι που ήταν κόκκινο, πέρασε ευθεία και έγινε το μοιραίο. Ο Κώστας δεν είναι πια μαζί μας. Αφού πέρασε ο πρώτος δύσκολος καιρός, η Μαρία με την οικογένεια της προσπαθούσαν να επιστρέψουν στην κανονικότητα, όσο γίνεται. Η εταιρεία του Κώστα έμεινε για λίγες μέρες κλειστή αλλά είχε υποχρεώσεις να καλύψει, πελάτες να εξυπηρετήσει και έπρεπε να ξανά ανοίξει. Όλα όμως περνούσαν από το χέρι του Κώστα, η Μαρία δεν ήξερε πως να δουλέψει την επιχείρηση; Ένα μέλος του προσωπικού που ήταν καιρό στην εταιρεία προσπαθούσε αλλά δεν μπορούσε από μόνος του να τα βγάλει πέρα.

Η εταιρεία και το σπίτι ξεχρεώθηκαν πλέων αφού τα δάνεια τους πληρώθηκαν από τις ασφάλειες ζωής που είχε ο Κώστας. Η Μαρία όμως, που δεν είχε ψηλό εισόδημα, δεν μπορούσε να ανταπεξέλθει ούτε στα αυξημένα έξοδα της οικογένειας ούτε στη διαχείριση της εταιρείας. Δεν μπορούσε ούτε να προσλάβει διευθυντή για την εταιρεία ούτε βοηθό για το σπίτι. Σαν σύνταξη χηρείας έπαιρνε μόνο τα μισά λεφτά που έπαιρνε παλιά ο Κώστας. Δεν ήταν αρκετά για περιττές σπατάλες. Έτσι έτρεχε όλες τις δουλειές του σπιτιού μόνη της και έκανε ότι μπορούσε για την εταιρεία.

Στο τέλος όμως αναγκάστηκε να πουλήσει την εταιρεία όσα-όσα γιατί δεν ήταν πλέων βιώσιμη. Σταμάτησε και την αποταμιευτική ασφάλεια που είχε γιατί δε μπορούσε να πληρώνει έτσι έπρεπε να βρεθούν αλλιώς τα χρήματα για τις σπουδές των παιδιών. Η οικογένεια είδε το επίπεδο ζωής της να μειώνετε δραματικά, κάτι που είχε εκτός από οικονομικές επιπτώσεις και ψυχολογικές. Με πολλή κόπο κατάφερε να σπουδάσει τα 2 της παιδιά, όμως ανέλαβαν αυτά την αποπλήρωση του δανείου για τις σπουδές τους.

Τι θα άλλαζε αν είχαν ασφάλεια ζωής;

Με μια σωστή ασφάλεια ζωής η Μαρία θα είχε τα χρήματα να προσλάβει ένα διευθυντή για την εταιρεία έτσι ώστε να ορθοποδήσει. Αν τελικά αποφάσιζε να την πουλήσει θα το έκανε σε μια συμφέρουσα τιμή που θα κάλυπτε το κόστος σπουδών των παιδιών της. Η ασφάλεια ζωής θα αναπλήρωνε το εισόδημα που έφερνε στο σπίτι ο Κώστας. Θα μπορούσε επίσης να προσλάβει και μια βοηθό για το σπίτι για να μην εξουθενώνεται η ίδια στη δουλειά και στο σπίτι. Πιθανόν να υπήρχαν αρκετά χρήματα για τις σπουδές των παιδιών, να μη χρειάζεται να πληρώνουν δάνεια αμέσως μετά την αποφοίτηση τους.

Τι θα κόστιζε η ασφάλεια ζωής στην οικογένεια; Γύρω στα €100 το μήνα, ποσό το οποίο ο Κώστας άνετα θα μπορούσε να διαθέσει με το εισόδημα που είχε. Θα άφηνε στην οικογένεια του πάνω από €200,000 για να ανταπεξέλθει στις προκλήσεις αντί να φορτωθεί όλο το βάρος η Μαρία και τα παιδιά.

Μπορώ να βοηθήσω;

Comments are closed.