Αποταμιευση: Γιατι Να Ξεκινησεις Τωρα;

Αποταμιευση: Γιατι Να Ξεκινησεις Τωρα;

Η αποταμίευση είναι ένα από τα θέματα στα οποία ειδικεύομαι. Επίσης πιστεύω ακράδαντα ότι είναι κάτι που θα έπρεπε να είναι στην ατζέντα του καθενός. Όχι επειδή αυτή είναι η δουλειά μου αλλά επειδή το να έχουμε χρήματα στην άκρη για μια ώρα ανάγκης είναι ύψιστης σημασίας. Άμα σήμερα που δεν τα χρειαζόμαστε δεν τα έχουμε, πώς θα τα βρούμε όταν θα είναι πραγματική ανάγκη;

Αποταμίευση

Που Θα Χρησιμεύσει Η Αποταμίευση;

Όλοι μας ξέρουμε ότι σε κάποια φάση στο μέλλον θα χρειαστούμε ένα χρηματικό ποσό για μια ανάγκη που είναι δεδομένο ότι θα εμφανιστεί. Mάλιστα θέλουμε να εμφανιστεί και σε κάποιες περιπτώσεις την περιμένουμε πως και πως. Σε κάποια φάση θέλουμε να αγοράσουμε ένα καινούριο αυτοκίνητο, ένα σπίτι, θέλουμε να κάνουμε οικογένεια. Μετά απ’ αυτό θέλουμε μεγαλώσουμε τα παιδιά μας με αξιοπρέπεια και να τα σπουδάσουμε. Θέλουμε να έχουμε τη δυνατότητα να τα βοηθήσουμε στο ξεκίνημα της επαγγελματικής τους ζωής και στο τέλος να βγούμε στη σύνταξη και να απολαύσουμε τα χρόνια που μας μένουν. Θέλουμε να μπορούμε να πάρουμε δώρα στα εγγόνια μας, να πηγαίνουμε διακοπές και να ζούμε αξιοπρεπώς.

Δες Εδώ: Τα χρήματά σου μαζεύουν τόκους ή… σκόνη;

Όλα αυτά απαιτούνε χρήματα και για να τα έχουμε διαθέσιμα σε κάθε περίπτωση, πρέπει σήμερα που δεν έχουμε τόσες υποχρεώσεις να φροντίσουμε να τα αποταμιεύσουμε. Αν δεν το κάνουμε τώρα που μπορούμε δε θα μπορέσουμε να το κάνουμε όταν έρθει η ανάγκη. Σκέψου να συνειδητοποιήσεις ότι χρειάζεσαι καινούριο σπίτι αφού αποκτήσεις δύο παιδιά γιατί δε σε χωράει αυτό που έχεις τώρα. Πως θα αποταμιεύσεις για την προκαταβολή όταν θα πρέπει να φροντίζεις δύο παιδιά; Δύσκολο εγχείρημα. Σκέψου να συζητάς με τα παιδιά σου που είναι σε ηλικία 15 χρονών για τις σπουδές τους και να συνειδητοποιείς ότι δεν έχεις ένα ευρώ στην άκρη για να τα σπουδάσεις. Δεν μπορείς να αποταμιεύσεις πλέον γιατί έχουν άλλα πράγματα προτεραιότητα και δεν μπορείς να βάζεις στην άκρη 100 ευρώ το μήνα για να μαζέψεις το ποσό που θα χρειαστεί για τις σπουδές τους.

Αποοταμίευση

Κάποια Στοιχεία

Σύμφωνα με την έκθεση της EuroStat, το 2016 οι Κύπριοι όχι μόνο δεν αποταμίευσαν αλλά δαπάνησαν και 2% περισσότερα από το εισόδημά τους. Αυτό οφείλεται σε δάνεια και χρήση πιστωτικών καρτών. Αναφέρω το 2016 εν έτη 2020 γιατί δεν βλέπω να άλλαξε η νοοτροπία μας τα τελευταία χρόνια. Ο κύριος λόγος που μας ώθησε σε αυτές τις λύσεις είναι η έλλειψη αποταμίευσης τα προηγούμενα χρόνια. Αν δεν αλλάξουμε νοοτροπία σύντομα, θα χρειαστούμε να δανειστούμε περισσότερα. Αποκτούμε αυτά που θέλουμε αλλά στο δανεισμό πληρώνουμε τόκο ενώ στην αποταμίευση πληρωνόμαστε τον τόκο. Η δεύτερη περίπτωση είναι προτιμότερη, συμφωνείς;

Δες Εδώ: Την έκθεση της EuroStat

Σίγουρα τα συμβάντα του 2013 εξαφάνισαν την εμπιστοσύνη μας στα τραπεζικά ιδρύματα. Το γεγονός ότι τα καταθετικά επιτόκια είναι μηδαμινά δε μας δίνει κίνητρο να αποταμιεύσουμε. Στις ασφαλιστικές εταιρείες όμως τα πράγματα είναι πολύ διαφορετικά. Έχουν στα ταμεία τους πολλών ειδών περιουσιακά στοιχεία έτσι είναι δύσκολο να χαθούν χρήματα διαχρονικά. Στην εταιρεία που συνεργάζομαι έχουμε ταμεία με 4% απόδοση διαχρονικά τα τελευταία 20 χρόνια. Έτσι είναι σχεδόν απίθανο κάποιος που θα αποταμιεύσει για 20-30 χρόνια να χάσει χρήματα. Θα συνιστούσα ανεπιφύλακτα στον οποιοδήποτε να ξεκινήσει ένα αποταμιευτικό σχέδιο, σήμερα κιόλας γιατί όσο περνά ο καιρός και αποκτά νέες υποχρεώσεις θα είναι πολύ δύσκολο να αποταμιεύσει.

Για να δούμε μαζί τη δική σου περίπτωση μπορείς να με καλέσεις στο 99578360

Χάρης Λειβαδιώτης
Σύμβουλος Σχεδιασμού
Προσωπικής Ασφάλισης
Τηλέφωνο: 99578360

One thought on “Αποταμιευση: Γιατι Να Ξεκινησεις Τωρα;

Comments are closed.

Comments are closed.