ΓΕΣΥ Και Ιδιωτικη Ασφαλιση Υγειας

ΓΕΣΥ Και Ιδιωτικη Ασφαλιση Υγειας

Το Γενικό Σύστημα Υγείας, ΓΕΣΥ, είναι ένα από τα θέματα των ημερών, συζητιέται καθημερινά σε προσωπικές αλλά και δημόσιες συζητήσεις. Το ερωτήματα όλων είναι αν θα δουλέψει και πόσο καλά θα δουλέψει. Ο σκοπός του άρθρου αυτού είναι να δώσει φως στο τι πρέπει να κάνει ο κόσμος σε σχέση με την ιδιωτική ασφάλιση υγείας εν όψη του ΓΕΣΥ.

ΓΕΣΥ και ιδιωτική ασφάλεια υγείας

Χρονοδιάγραμμα ΓΕΣΥ

Κατ’ αρχήν να πούμε ότι η εφαρμογή του ΓΕΣΥ που ξεκινά 1η Ιουνίου 2019 προβλέπει μόνο τα έξοδα εκτός νοσοκομείου. Τις επισκέψεις δηλαδή σε ιατρούς και τα φάρμακα που δίνονται με συνταγή και τις εργαστηριακές εξετάσεις. Η πλειοψηφία των πολιτών ΔΕΝ έχει αυτή την κάλυψη στην ιδιωτική του ασφάλεια, οπόταν δεν την πληρώνει διπλά. Προσωπικά δεν συστήνω αυτό το είδος ασφάλισης εκτός αν πρόκειται για μωρό ή φιλάσθενο άτομο που ξοδεύει πάνω από €500 ετησίως στα πιο πάνω.

Ας δούμε όμως την τελική φάση του ΓΕΣΥ που μπαίνει σε εφαρμογή από την 1 Ιουνίου 2020 και τι προνοεί το σχέδιο συνολικά. Στους καταλόγους του ΓΕΣΥ θα ενταχθούν γενικοί ιατροί τους οποίους το σχέδιο ονομάζει προσωπικούς ιατρούς όπως και ειδικοί ιατροί. Ο δικαιούχος για να λάβει τις υπηρεσίες που προσφέρει το σχέδιο θα πρέπει να εγγραφεί στους καταλόγους του ΓΕΣΥ κάτω από την φροντίδα ενός προσωπικού ιατρού (παθολόγου). Αυτό θα είναι δυνατόν να γίνει από το τέλος Μαρτίου με αρχές Απριλίου 2019 μέσω της ιστοσελίδας του ΓΕΣΥ (www.gesy.org.cy) ή με επίσκεψη στον προσωπικό ιατρό της επιλογής του.

Τρόπος Λειτουργίας

Όταν ασθενήσει ο δικαιούχος θα πρέπει να επισκεφθεί τον προσωπικό του ιατρό ο οποίος αν κρίνει ότι πρέπει να πάρει τη γνώμη ενός ειδικού ιατρού θα τον παραπέμψει εκεί. Το κόστος επίσκεψης στον προσωπικό ιατρό θα είναι 1€ ενώ στον ειδικό 6€. Ο δικαιούχος που θέλει να παρακάμψει την διαδικασία αυτή θα μπορεί να επισκέπτεται τον ειδικό ιατρό με κόστος 25€. Η πρακτική διαφορά του ΓΕΣΥ όμως με την ιδιωτική ασφάλιση είναι δεν είναι τόσο στον τρόπο εφαρμογής αλλά στην λογική με την οποία εφαρμόζεται.

Η καθολικότητα του ΓΕΣΥ

Το ΓΕΣΥ έχει σκοπό την παροχή υπηρεσιών υγείας στο κοινό που να καλύπτει όλο το οικονομικό φάσμα της κοινωνίας συμπεριλαμβανομένου των ασθενών με χρόνιες ή εκ γενετής παθήσεις. Δεν έχει σκοπό να προσφέρει το καλύτερο δυνατόν επίπεδο υπηρεσιών γιατί το κόστος θα ήταν δυσβάσταχτο. Θα προσφέρει όμως κάποιου είδους υπηρεσίες για να μην μείνει ο κόσμος που δεν μπορεί να αποκτήσει ασφάλιση χωρίς παροχές υγείας.

Η ιδιωτική ασφάλεια υγείας από την άλλη έχει σκοπό την παροχή του καλύτερου δυνατού επιπέδου υπηρεσιών υγείας στον ασφαλισμένο. Πέρα από το αυξημένο κόστος, για να μπορέσει ο πολίτης να αποκτήσει ασφάλεια υγείας θα πρέπει τη στιγμή που αιτείται να είναι καλά στην υγεία του. Άτομα με προ υπάρχουσες παθήσεις αξιολογούνται και ή απορρίπτονται ή λαμβάνουν ασφάλιση με εξαιρέσεις για τις παθήσεις που έχουν.

ΓΕΣΥ και ιδιωτική ασφάλεια υγείας

Παραπομπή στο εξωτερικό

Το ΓΕΣΥ δεν προβλέπει παραπομπή ασθενών στο εξωτερικό παρά μόνο σε πολύ ειδικές περιστάσεις. Τα πλείστα ασφαλιστήρια υγείας δίνουν στον πολίτη την επιλογή να πάει σε οποιοδήποτε ιδιωτικό νοσοκομείο ανά το παγκόσμιο. Αυτή είναι η βασική διαφορά. Η δεύτερη διαφορά είναι το φαινόμενο της αναμονής μέχρι την εξυπηρέτηση το οποίο περιμένω ότι θα υπάρχει στο ΓΕΣΥ λόγο της προσωπικής μου εμπειρίας στο αντίστοιχο σύστημα της Αγγλίας. Όταν ήμουν φοιτητής και πήγα σε προσωπικό ιατρό έπρεπε να περιμένω 6 βδομάδες μέχρι ο ειδικός ιατρός να μπορέσει να με δει.

Θα είναι λειτουργικό το ΓΕΣΥ;

Αν λάβουμε υπόψιν ότι δικαιούχοι θα είναι και όλες οι ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού, οι συνταξιούχοι, οι άνεργοι, οι πολιτικοί πρόσφυγες και οι χαμηλόμισθοι τότε ο αριθμός των ανθρώπων που θα περιμένουν τη σειρά τους να εξυπηρετηθούν θα είναι ιδιαίτερα αυξημένος. Έχει ο μέσος Κύπριος τη δυνατότητα να λείπει από την εργασία του ή να μένει χωρίς περίθαλψη για να περιμένει τη σειρά του; Με τον αριθμό ιατρών που συμβλήθηκαν μέχρι στιγμής πιστεύω πως όχι.

Τι να κάνω αν έχω ασφάλεια υγείας;

Η προσωπική μου άποψη είναι να την κρατήσεις. Αν τώρα το κόστος είναι αρκετά μεγάλο για να πληρώνεις και το ΓΕΣΥ και την ασφάλεια, μίλα με τον σύμβουλο σου. Η ασφάλεια υγείας είναι το μόνο είδος ασφάλειας το κόστος του οποίου μπορεί να μειωθεί βάζοντας ένα εκπιπτόμενο ποσό. Σε τέτοια περίπτωση οι καλύψεις σου θα συνεχίσουν να υφίστανται απλά το πρώτο ποσό των €500 ή περισσότερο θα πρέπει να το καλύψεις εσύ. Θα συνεχίσεις όμως να έχεις υψηλού επιπέδου ιατρική φροντίδα παράλληλα με το ΓΕΣΥ.

Δες εδώ σχετικό παλαιότερο άρθρο

Είναι όντως ένα σημαντικό θέμα το οποίο χρήζει σοβαρής σκέψης. Συστήνω να μην παρθούν σημαντικές αποφάσεις για την ώρα μια που δε θα καλύπτει τα σοβαρά περιστατικά το ΓΕΣΥ τουλάχιστον μέχρι τα μέσα του 2020. Σε οποιαδήποτε περίπτωση όμως μιλήστε με τον ασφαλιστικό σας σύμβουλο για να βρείτε την κατάλληλη λύση στο θέμα.

Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε μαζί μου πατώντας εδώ ή στο τηλέφωνο 99578360

Χάρης Λειβαδιώτης
Σύμβουλος Διαχείρισης
Προσωπικών Κινδύνων

One thought on “ΓΕΣΥ Και Ιδιωτικη Ασφαλιση Υγειας

Comments are closed.

Comments are closed.