Ασφαλιστικα Ταμεια Εν Μεσω Πανδημιας

Ασφαλιστικα Ταμεια Εν Μεσω Πανδημιας

Το να προβλέψει κάποιος τι θα συμβεί με τα ασφαλιστικά ταμεία και τις αποταμιεύσεις του κόσμου εν μέσω πανδημίας είναι πρακτικά αδύνατον. Σε αυτό το σύντομο κείμενο θα αναφέρω τι συμβαίνει μέχρι σήμερα, αρχές Απριλίου 2020. Επίσης θα πω δύο λόγια για τον τρόπο σκέψης πίσω από την επένδυση σε ασφαλιστικά ταμεία. Στις αρχές τις χρονιάς είχα γράψει ένα άρθρο για το πόσο επικερδής ήταν το 2019 τα ασφαλιστικά ταμεία της εταιρείας που συνεργάζομαι, της CNP Cyprialife. Φυσικά τότε μόλις είχαμε ακούσει τα πρώτα λόγια για τον κορωνοϊό και κανένας μας δε φανταζόταν την εξέλιξη που θα είχε σήμερα. Ούτε μπορεί να φανταστεί τι μπορούμε να περιμένουμε στο μέλλον αυτής της πανδημίας.

Δες το άρθρο για τα ταμεία το 2019 πατώντας ΕΔΩ

Ασφαλιστικά Ταμεία Εν Μέσω Πανδημίας

Τα ασφαλιστικά ταμεία έχουν κατά κύριο λόγο τις επενδύσεις τους στις διεθνής αλλά και τοπικές αγορές οπόταν αντανακλούν τα σκαμπανεβάσματα της οικονομίας. Είναι γεγονός ότι έχουν χάσει πολύ από της αξία τους αν τα συγκρίνει κανείς σήμερα με την αρχή του έτους. Το θετικό όμως είναι ότι ΔΕΝ έχασαν περισσότερο απ’ ότι κέρδισαν πέρσι. Άρα ο κόσμος που είχε αποταμιεύσεις σε ασφαλιστικά ταμεία ΔΕΝ έχασε τα χρήματα που επένδυσε. Αντιθέτως αυτή τη στιγμή έχει ένα κέρδος της τάξης του 3-4%. Αναμένω ότι οι αξίες τους θα ανεβοκατεβαίνουν καθημερινά γι’ αυτό δεν έχει κάποια σημασία να γράψω εδώ τους αριθμούς. Είναι πιο σημαντικό να παραθέσω την ιστοσελίδα της εταιρείας όπου αναφέρονται οι τιμές των ταμείων ανά τακτά χρονικά διαστήματα για ενημέρωση του κοινού.

Δες τις τιμές των ταμείων μας πατώντας ΕΔΩ
Τα 4 ταμεία που συνήθως συστήνω είναι τα εξής: Balanced, Blue Chip, Secure και Pioneer.

Η νοοτροπία στα ασφαλιστικά ταμεία

Όταν κάποιος επιλέγει να αποταμιεύσει μέσω ενός ασφαλιστικού σχεδίου το κάνει με μακροπρόθεσμο ορίζοντα. Δηλαδή ξεκινά όταν είναι 30 – 40 χρονών και αποταμιεύει μέχρι τα 65 του. Η άλλη περίπτωση είναι η αποταμίευση για τις σπουδές των παιδιών του. Αυτή η περίοδος συνήθως είναι 10 με 15 χρόνια. Για όλη αυτή την περίοδο καταθέτει ένα σταθερό ποσό, με δυνατότητα να το αυξήσει ή να το μειώσει. Η τιμή αγοράς του ταμείου που επενδύει όμως αυξομειώνεται κάθε μήνα. Συνεπάγεται ότι αυτή τη στιγμή που οι τιμές είναι κάτω, ο κόσμος αγοράζει περισσότερες μονάδες με κάθε κατάθεση. Έτσι με κάθε αύξηση της τιμής της μονάδας στο μέλλον κερδίζει περισσότερα χρήματα.

Κάποιος που έχει ξεκινήσει ένα αποταμιευτικό σχέδιο την τελευταία πενταετία, με τα σημερινά δεδομένα, μόνο να κερδίσει έχει από την μείωση των τιμών. Καμία κρίση δεν είναι μόνιμη. Τα ταμεία της εταιρείας μας έχουν όλα θετικό πρόσημο ακόμα και μετά την τραπεζική κρίση του 2013. Να θυμίσω ότι τότε τα ασφαλιστικά ταμεία είχα δεχθεί κούρεμα 27% και επανήλθαν. Σίγουρα αν κάποιου τελείωνε το σχέδιο του τότε και εξαργύρωνε τις μονάδες του θα είχε ζημιά. Κάποιος που ξεκίνησε όμως να αποταμιεύει το 2010 με σκοπό να έχει χρήματα το 2025 δεν έχει ζημιά αλλά κέρδος από την επένδυση του. Το σίγουρο είναι ότι κάθε ασφαλιστική εταιρεία, έχει εξειδικευμένα άτομα που παρακολουθούνε τις εξελίξεις στην οικονομία και θα κάνει τις κατάλληλες αλλαγές όπου χρειάζεται για να διασφαλίσει την κερδοφορία των πελατών της.

Ασφαλιστικά Ταμεία Εν Μέσω Πανδημίας

Με λίγα λόγια τώρα δεν είναι η ώρα αποφάσεων για το αν θα σταματήσουμε ή όχι τα αποταμιευτικά μας σχέδια. Είναι η ώρα της αναμονής για να δούμε τι θα συμβεί και τότε να αποφασίσουμε. Εγώ προσωπικά σκέφτομαι να αυξήσω λίγο το ποσό της επένδυσης μου γιατί κερδίζω από την αγορά σε πιο χαμηλές τιμές. Φυσικά εμένα το σχέδιο μου τελειώνει σε 30 χρόνια. Το ίδιο συστήνω και σε κάποιον που θέλει να κάνει μακροπρόθεσμη επένδυση. Δεν το προτείνω όμως σε κάποιον που θα χρειαστεί τα χρήματα τα επόμενα 3 με 5 χρόνια ή τα έχει ανάγκη τώρα.

Ακολούθησε με στο Facebook, στο LinkedIn και το Twitter.

Χάρης Λειβαδιώτης
Σύμβουλος Σχεδιασμού
Προσωπικής Ασφάλισης
Τηλ: 99578360
Email: harris@harrislevadiotis.com

One thought on “Ασφαλιστικα Ταμεια Εν Μεσω Πανδημιας

Comments are closed.

Comments are closed.