Τελικα, αξιζει η αποταμιευση σε ασφαλιστικα ταμεια;

Τελικα, αξιζει η αποταμιευση σε ασφαλιστικα ταμεια;

Είναι μια ερώτηση που την ακούω συχνά από ενδιαφερόμενους. «Αξίζει κάποιος να αποταμιεύει σε ασφαλιστικά ταμεία;» Η σύντομη απάντηση είναι ΝΑΙ και σε αυτό το κείμενο θα αναφέρω τους λόγους. Τα μηδαμινά επιτόκια καταθέσεων που δίνουν οι τράπεζες αυτό τον καιρό, σε συνδυασμό με τα αρνητικά επιτόκια που ανακοινώθηκαν από τις δύο μεγάλες τράπεζες του τόπου ωθούν όλο και περισσότερο κόσμο να στρέφετε σε πιο αποδοτικές λύσεις αποταμίευσης. Πρόσφατα είχα ανεβάσει στη σελίδα μου στο Facebook μια φωτογραφία με τις αποδόσεις των επενδυτικών ταμείων της εταιρείας που συνεργάζομαι, της CNP Cyprialife για το 2019. Οι αποδόσεις ήταν της τάξης του 12% – 18%.

Ο πρώτος λόγος που αξίζει η αποταμίευση σε ασφαλιστικά ταμεία είναι ότι «υποχρεώνει» τον πελάτη να είναι συνεπής και να αποταμιεύει το ποσό που επέλεξε κάθε μήνα. Πιστεύω όλοι μας σε κάποια φάση της ζωής μας είπαμε να ξεκινήσουμε να αποταμιεύουμε στην τράπεζα αλλά για κάποιο λόγο σταματήσαμε. Με ένα αποταμιευτικό συμβόλαιο το ποσό κατατίθεται κάθε μήνα μέσω τραπεζικής εντολής. Το να σταματήσεις την εντολή έχει κυρώσεις που είναι απαγορευτικές ενώ αν είχες παρόμοια εντολή να πηγαίνει σε δικό σου τραπεζικό λογαριασμό δεν έχει κάποιο άμεσο κόστος. Έτσι μπορείς συστηματικά να αποταμιεύεις για να έχεις το ποσό που χρειάζεσαι για τις σπουδές των παιδιών σου ή τη συνταξιοδότηση σου. Σε αντίθετη περίπτωση περνά ο καιρός χωρίς να αποταμιεύσουμε κάποιο ουσιαστικό ποσό.

Ασφαλιστικά Ταμεία

Ο δεύτερος λόγος είναι η ασφαλιστική κάλυψη που μπορεί να έχει ο πελάτης με μια αποταμιευτική ασφάλεια. Το ποσό της αποταμίευσης μπορεί να περιλαμβάνει και κάλυψη ζωής για τον καταθέτη. Έτσι αν ο πελάτης αποβιώσει πριν το τέλος της αποταμίευσης, το ύψος της κάλυψης ή το ποσό που κατάθεσε, όποιο είναι μεγαλύτερο πάει στην οικογένεια του. Αυτός είναι ένας τρόπος να εξασφαλίσει ο πελάτης ότι η οικογένεια του σε κάθε περίπτωση, ακόμα και αν ο ίδιος δεν είναι παρών, θα έχει τα χρήματα που θα αποταμίευε αν ήταν εν ζωή. Γι’ αυτό το λόγο, τέτοια συμβόλαια είναι ιδανικά για την εξασφάλιση σπουδών.

Ασφαλιστικά Ταμεία

Ο τρίτος λόγος είναι οι πολύ καλύτερες αποδόσεις που δίνουν τα ασφαλιστικά ταμεία σε σχέση με τις τραπεζικές καταθέσεις. Τα τραπεζικά καταθετικά επιτόκια είναι κάτω από το 0,5% αυτό τον καιρό ενώ τα ασφαλιστικά ταμεία καλπάζουν με διψήφιους αριθμούς. Το θέμα όμως δεν είναι μια εντυπωσιακή χρονιά. Το σημαντικό είναι να δίνουν διαχρονικά ψηλές αποδόσεις γιατί η αποταμίευση γίνεται σε βάθος χρόνου, για 10 – 20 χρόνια ή και περισσότερα.

Ασφαλιστικά Ταμεία

Αυτό που μας νοιάζει είναι να πάρουμε πίσω τα λεφτά που καταθέσαμε, με κέρδος, όταν τελειώσει η περίοδος κατάθεσης ή έστω λίγο νωρίτερα. Το ευχάριστο είναι ότι διαχρονικά, την τελευταία εικοσαετία ΟΛΑ τα ασφαλιστικά ταμεία στην εταιρεία μας είναι θετικά άρα οι πελάτες κερδίζουν χρήματα. Μάλιστα οι αποδόσεις στα ταμεία που συμβουλεύω να καταθέτουν οι πελάτες μου είναι πέραν του 4%, ποσοστό που καμία επένδυση που μπορεί να κάνει ο μέσος άνθρωπος δεν δίνει.

Δες Εδώ: Ασφαλιστικα Ταμεια Εν Μεσω Πανδημιας

Ο τέταρτος λόγος είναι η φοροαπαλλαγή. Με την πρόσφατη αλλαγή της νομοθεσίας στο τέλος του 2019, μέχρι και 1/5 του εισοδήματος μπορεί να απαλλαχτεί φορολογίας. Αυτό το 1/5 περιλαμβάνει το ποσό εισφοράς στις κοινωνικές ασφαλίσεις, σε ταμεία προνοίας, στο ΓΕΣΥ και σε ασφαλίσεις ζωής. Επίσης περιλαμβάνει ένα μικρό ποσοστό 1.5% του ποσού που πληρώνει ο φορολογούμενος αν έχει ιδιωτική ασφάλεια υγείας. Για να δούμε την ουσία όμως, η ασφάλιση ζωής συμπεριλαμβανομένου των αποταμιευτικών ασφαλίσεων, αφήνει ένα σοβαρό ποσό στην τσέπη του καταθέτη ως απαλλαγή φόρου εισοδήματος που θα πλήρωνε σε αντίθετη περίπτωση.

Εδώ είναι σημαντικό να αναφέρω ότι από όλα όσα περιλαμβάνει το 1/5 του εισοδήματος που μπορεί να έχει φοροαπαλλαγή, μόνο η ατομική ασφάλεια ζωής και τα ταμεία προνοίας (που είναι ομαδική ασφάλεια ζωής) είναι προαιρετικά. Όλα τα άλλα είναι υποχρεωτικά. Άρα είναι επιλογή του φορολογούμενου αν θέλει να έχει φορολογικές εκπτώσεις μέσω μιας αποταμιευτικής ασφάλειας.

Υπάρχουν δηλαδή 4 σοβαροί λόγοι που αξίζει κάποιος να αποταμιεύσει σε ασφαλιστικά ταμεία. Ο καιρός θα περάσει είτε έχεις αποταμιευτικό σχέδιο είτε όχι. Όταν έχεις ο χρόνος μετρά με το μέρος σου γιατί το ποσό αυξάνεται, όταν δεν έχεις ο χρόνος κυλά εναντίων σου γιατί θα αποταμιεύσεις λιγότερα. Όποιος και να ‘ναι ο λόγος που θέλεις να αποταμιεύσεις ένα είναι το σίγουρο, θα χρειαστείς τα χρήματα. Το ξέρεις άλλωστε γι’ αυτό σκέφτεσαι την αποταμίευση. Το να το αναβάλεις περισσότερο δεν είναι υπέρ σου γιατί για να βγει το ποσό που χρειάζεσαι θα πρέπει να αποταμιεύεις περισσότερα κάθε μήνα στο μέλλον.

Μπορείς να δεις τις διακυμάνσεις στις αξίες που έχουν τα ασφαλιστικά ταμεία της εταιρείας μας στην ιστοσελίδα πατώντας εδώ.

Για πληροφορίες σχετικά με την αποταμίευση σε ασφαλιστικά ταμεία μπορείς να επικοινωνήσεις μαζί μου στο τηλέφωνο 99578360 ή στο email: harris@harrislevadiotis.com

Comments are closed.