Τα χρηματα σου μαζευουν τοκους ή … σκονη;

Τα χρηματα σου μαζευουν τοκους ή … σκονη;

Πριν λίγες μέρες πήρα μία επιστολή από την Τράπεζα Κύπρου που με προβλημάτισε αρκετά. Το επιτόκιο του τρεχούμενου λογαριασμού μου λέει είναι πλέον 0%! Το ίδιο συμβαίνει και στην Ελληνική τράπεζα μια που τα μηδενικά και σε κάποιες φορές αρνητικά επιτόκια είναι αποτέλεσμα της πολιτικής που ακολουθεί η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Δείτε περισσότερες πληροφορίες σε σχετικό άρθρο εδώ.

Ως γνώστης στον τομέα των οικονομικών, αφού το προηγούμενο μου επάγγελμα ήταν αναλυτής χρηματαγορών, βλέπω ένα μεγάλο πρόβλημα για τον Κύπριο πολίτη. Σύντομα, αντί να κερδίζει από τις καταθέσεις του, θα χάνει. Πόσο σύντομα; Ήδη χάνει αν έχει ταμείο προνοίας κατατεθειμένο σε τράπεζα! Οι τράπεζες εφαρμόζουν αρνητικά επιτόκια -0.4% για τις μεγάλες καταθέσεις που έχουν κυβερνητικοί, ημικρατικοί οργανισμοί και ταμεία προνοίας. Άποψη μου είναι ότι δεν θα αργήσουμε να δούμε αρνητικά επιτόκια και στους μικρότερους λογαριασμούς, είναι θέμα μερικών μηνών.

Απόσπασμα από την επιστολή της τράπεζας

Υπάρχει λύση;

Πως όμως μπορεί ο πολίτης να προστατεύσει τις οικονομίες του από τα αρνητικά επιτόκια αφού εφαρμόζονται όχι μόνο στην Κύπρο αλλά σε ολόκληρη την Ευρώπη; Η πιο αξιόπιστη λύση που έχω να προτείνω είναι η αποταμίευση μέσω ασφαλιστικών ταμείων. Ήδη στην εταιρεία με την οποία συνεργάζομαι υπάρχει μεγάλη στροφή από τους πελάτες μας σε αποταμιευτικά ταμεία χαμηλού ρίσκου που δίνουν θετική απόδοση. Αυτή η απόδοση δεν είναι μόνο αυτή τη στιγμή θετική και αύριο θα γίνει αρνητική. Είναι θετική τα τελευταία 20 χρόνια!

Για άτομα που τους ενδιαφέρει η ασφαλείς αποταμίευση με θετικό επιτόκιο διαχρονικά, για ένα ορίζοντα πάνω από δέκα χρόνια, είναι η καλύτερη επιλογή. Αυτή την στιγμή υπάρχει πληθώρα επιλογών σε αποταμιευτικά συμβόλαια και ταμεία για τον καθένα. Η αποταμίευση μπορεί να γίνεται σε μηνιαία ή ετήσια βάση ή με μία κατάθεση εξ’ αρχής.

Τα διαχρονικά επιτόκια των ταμείων μας κυμαίνονται μεταξύ 2% και 5%. Υπάρχει επίσης επιλογή αποταμίευσης σε ταμεία που είναι συνδεδεμένα με κυβερνητικά ομόλογα με εγγυημένη απόδοση πάνω από 1%. Επίσης οι αποταμιεύσεις σε ασφάλεια ζωής επωφελούνται και από δια νόμου φοροαπαλλαγή κάτι που δεν ισχύει για τις καταθέσεις στις τράπεζες.

Εσύ τι θα κάνεις;

Εσύ τι θα κάνεις; Θα βλέπεις τις οικονομίες σου να μειώνονται χωρίς να ξοδεύεις; Θα αποταμιεύεις για τις σπουδές των παιδιών σου ή τη συνταξιοδότηση σου και αντί να σε επιβραβεύει η τράπεζα θα σε χρεώνει; Το δέχεσαι;

Στην CNP Cyprialife με τη οποία συνεργάζομαι μπορείς να φτιάξεις το δικό σου αποταμιευτικό σχέδιο σύμφωνα με τις δικές σου ανάγκες και δυνατότητες. Έχουμε επίσης άδεια διαχείρισης ταμείων προνοίας για εταιρείες που έχουν ή θέλουν να δημιουργήσουν το δικό τους ταμείο.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείς να επικοινωνήσεις μαζί μου στο τηλέφωνο 99578360 για να σου δώσω μια ολοκληρωμένη εικόνα για τις επιλογές σου.

Μπορείς να δεις εναλλακτικούς τρόπους επικοινωνίας πατώντας εδώ.

Comments are closed.