Φορολογια Και Ασφαλιση Ζωης, Τι Αλλαζει Αμεσα.

Φορολογια Και Ασφαλιση Ζωης, Τι Αλλαζει Αμεσα.

Η ασφάλιση ζωής είναι γνωστό ότι προσφέρει φορολογικές εκπτώσεις για άτομα με εισόδημα που ξεπερνά το ελάχιστο αφορολόγητο ποσό των 19500 Ευρώ τον χρόνο. Από το 2020 μάλιστα θα αυξηθεί το ποσό έκπτωσης που θα μπορεί να διεκδικηθεί από κάποιο φορολογούμενο. Αυτό το άρθρο έχει σκοπό να ρίξει φως στο τι ισχύει και τι αλλάζει σχετικά με τη φορολογία.

Για να γίνει πιο εύκολα αντιληπτό, θα κάνω ένα παράδειγμα. Ας υποθέσουμε ένα άτομο με εισόδημα €30,000 το χρόνο. Αυτό το άτομο πληρώνει φόρο για τις €10,500. Αυτή τη στιγμή δικαιούται να απαλλαχτεί φορολόγησης στο ένα έκτο του συνολικού εισοδήματος του, άρα στις €5000. Για να μπορέσει όμως να το κάνει αυτό πρέπει να δικαιολογήσει αυτά τα λεφτά ότι είναι έξοδα που εμπίπτουν στις ακόλουθες κατηγορίες. Κοινωνικές ασφαλίσεις, ΓΕΣΥ, ταμεία προνοίας, συνδρομές σε επαγγελματικά σώματα και δωρεές.

Για ευκολία ας πάρουμε την πιο συνηθισμένη περίπτωση. Ο άνθρωπος στο παράδειγμα πληρώνει μόνο κοινωνικές ασφαλίσεις, €2500 και ΓΕΣΥ άλλα €500. Οι αριθμοί είναι κατά προσέγγιση αλλά πολύ κοντά στους αληθινούς. Άρα όταν τα αφαιρέσουμε μένουν άλλες €2000 που μπορούν να απαλλαχτούν από τη φορολογία. Η μοναδική κίνηση που μπορεί να κάνει ο συγκεκριμένος πολίτης, χωρίς να χάνει χρήματα, είναι μια αποταμιευτική ασφάλεια ζωής για €2000 το χρόνο. Αυτά τα χρήματα ο φορολογούμενος μπορεί να τα αποταμιεύει και να εξοικονομεί με τη βοήθεια της νομοθεσίας τα €500 από αυτό το ποσό κάθε χρόνο.

Από το 2020 θα μπορεί να αποταμιεύει €3000 το χρόνο και να εξοικονομεί τα €750 από αυτά από τον φόρο. Αυτό γίνεται εφικτό γιατί αλλάζει η νομοθεσία και ο κάποιος θα μπορεί να εξαιρείτε φορολόγησης στο 1/5 του μισθού του αντί στο 1/6 που ισχύει σήμερα και μέχρι το τέλος του 2019.

Άρα από το 2020 θα μπορεί ο κάθε φορολογούμενος να πληρώνει λιγότερα στον φόρο και λόγο της αλλαγής της υφιστάμενης νομοθεσίας αλλά και λόγο αύξησης του ποσοστού του ΓΕΣΥ. Για να μπορέσει να διεκδικήσει όμως αυτή τη μείωση της φορολογίας θα πρέπει να κάτσει με έναν ασφαλιστικό σύμβουλο που ξέρει πως να κάνει τους απαραίτητους υπολογισμούς. Από την προσωπική μου εμπειρία υπάρχουν περιπτώσεις που η φορολογική δήλωση δεν γίνεται σωστά και κάποιος μπορεί να πληρώνει περισσότερα απ’ ότι πρέπει ακόμη και αν δεν έχει ασφάλεια ζωής.

Τέλος να πω ότι ακόμα και αν η υγεία κάποιου δεν του επιτρέπει να κάνει ασφάλεια ζωής, μπορεί να κάνει ένα σχεδιασμό που να συνδυάζει αποταμίευση και φοροαπαλλαγή. Αυτό που εισηγούμαι είναι μία συνάντηση να δούμε καταρχάς αν η φορολογική δήλωση είναι σωστά συμπληρωμένη και δεν πληρώνετε περισσότερα απ’ ότι πρέπει και στη συνέχεια αν μπορείτε να εξοικονομήσετε χρήματα μέσω της ασφάλισης ζωής.

Χάρης Λειβαδιώτης
Σύμβουλος Σχεδιασμού
Προσωπικής Ασφάλισης
Τηλέφωνο: 99578360

Στείλε μου τις ερωτήσεις σου:


Comments are closed.