Η Αξια Της Ασφαλισης Υγειας (Προσωπικο Παραδειγμα)

Η Αξια Της Ασφαλισης Υγειας (Προσωπικο Παραδειγμα)

Σε αυτό το άρθρο θα αναφέρω την προσωπική μου περιπέτεια υγείας. Πολλοί άνθρωποι, κυρίως νέοι, έχουν την εντύπωση ότι δεν χρειάζονται ασφάλεια υγείας. Πιστεύουν ότι αφορά τις επισκέψεις σε ιατρούς που κάνουμε όταν έχουμε ένα κρυολόγημα. Ότι η ασφάλεια είναι για να πάρουνε πίσω τα €50-€100 που θα στοιχίσει η επίσκεψη μαζί με τα φάρμακα. Τα πράγματα δεν είναι έτσι. Υπάρχει και αυτό το είδος ασφάλισης αλλά δεν είναι αυτό που εννοούμε όταν λέμε ασφάλεια υγείας.

Η δική μου περίπτωση

Όταν γεννήθηκα, οι γονείς μου ενημερώθηκαν ότι έχω μία συγγενή καρδιοπάθεια και σύντομα θα χρειαζόμουν εγχείρηση. Σε ηλικία 2 ετών έκανα αυτή την επέμβαση σε ιδιωτική κλινική στο Λονδίνο. Για καλή μας τύχη, τα έξοδα τα κάλυψε η κυβέρνηση μια που τέτοιες επεμβάσεις δεν γινόντουσαν τότε στην Κύπρο και οι γονείς μου δεν είχαν τα χρήματα να με πάνε από μόνοι τους. Αργότερα, σε ηλικία 24 ετών, όντας φοιτητής στην Αγγλία ένιωσα κάποιες ενοχλήσεις και μερικές ταχυκαρδίες και πήγα για εξέταση.

Ο καρδιολόγος που με εξέτασε μου ανακοίνωσε ότι χρειάζεται να κάνω μια διορθωτική επέμβαση στην καρδία. Έχασα τον κόσμο κάτω από τα πόδια μου. Ρωτώντας στην Κύπρο για μια τέτοια επέμβαση το 2008 δεν κατάφερα να βρω άκρη αν μπορώ να την κάνω σε κρατικό ή ιδιωτικό νοσοκομείο. Οπόταν σε συνεργασία με τον σύνδεσμο καρδιοπαθών παιδιών ζήτησα και πήρα τελικά χορηγία από την κυβέρνηση να κάνω την επέμβαση στο Λονδίνο. Στην ίδια κλινική που πήγα την πρώτη φορά, με τον ίδιο ιατρό.

Κόστος επέμβασης με μία βδομάδα νοσηλεία, €50,000! Αυτά ευτυχώς πληρώθηκαν από την κυβέρνηση. Δεν πληρώθηκαν όμως αεροπορικά εισιτήρια, διαμονή για 3 άτομα για ενάμιση μήνα στο Λονδίνο, έξοδα διακίνησης και διατροφής. Τυχερός μέσα στην ατυχία μου είχα συγγενείς και οικογενειακούς φίλους που μας φιλοξένησαν στο Λονδίνο για 2 βδομάδες τον υπόλοιπο καιρό μείναμε στο διαμέρισμα που νοίκιαζα ως φοιτητής σε άλλη πόλη της Αγγλίας.

Σήμερα τα πράγματα όμως είναι διαφορετικά. Δεν δίνονται πλέων εύκολα τέτοιες χορηγίες από το κράτος. Μέχρι πρόσφατα είχε σταματήσει και η χορήγηση δωρεάν ετήσιου ελέγχου υγείας σε άτομα με εκ γενετής καρδιοπάθειες που υπήρχε εδώ και χρόνια. Ευτυχώς ξανά ξεκίνησε. Αν χρειαστεί ξανά να κάνω επέμβαση αμφιβάλω πάρα πολύ αν το κράτος θα είναι πρόθυμο να πληρώσει και πάλι.

Και αν έλεγε όχι;

Τι θα συνέβαινε όμως αν δεν πλήρωνε η κυβέρνηση για τις επεμβάσεις; Ας μην αναφερθώ στην πρώτη περίπτωση και να δούμε την πιο πρόσφατη. Αναγκαστικά θα έπρεπε να πάρω δάνειο για τουλάχιστον €50,000. Θα τελείωνα τις σπουδές μου στα 25 μου με €100,000 οφειλές αν συνυπολογίσουμε και το σπουδαστικό δάνειο. Σήμερα στα 34 μου θα πλήρωνα ακόμα και λαμβάνοντας υπ’ όψη ότι για 3 με 4 χρόνια συνολικά ήμουν πρακτικά άνεργος θα χρωστούσα ακόμα ένα πολύ μεγάλο μέρος του ποσού.

Καμία ασφάλεια υγείας δε θα μου κάλυπτε αυτό το ποσό επειδή η πάθηση υπήρχε εκ γενετής. Εσύ όμως που είσαι υγιείς, γιατί το ρισκάρεις; Όταν λέμε ασφάλιση υγείας μιλάμε για κάποιο νοσοκομειακό πρόγραμμα. Ένα τέτοιο πρόγραμμα θα πληρώσει την επέμβαση σε κάποιον που είναι τώρα υγιείς και στο μέλλον θα εμφανίσει ανάγκη ιατρικής νοσηλείας.

Τέτοια προγράμματα ξεκινάνε με λιγότερο από €20 το μήνα! Δηλαδή όσο μια επίσκεψη σε ένα φθηνό εστιατόριο για δύο άτομα. Υπάρχουν επίσης προγράμματα κάλυψης σοβαρών ασθενειών τα οποία πληρώνουν μεταφορά, διαμονή και διατροφή στο εξωτερικό για τον ασθενή και ένα ακόμη άτομο. Το κόστος είναι πραγματικά αστείο, €15 το μήνα.

Αυτό που κατάλαβα από την προσωπική μου περιπέτεια είναι ότι τα έξοδα υγείας μπορούν να καταστρέψουν ένα άνθρωπο ή μια οικογένεια οικονομικά. Είναι κρίμα να ρισκάρεις το μέλλον και τα όνειρα της οικογένειας σου για λιγότερο από €50 το μήνα. Ας αφήσουμε πίσω κάποια έξοδα που δεν είναι τόσο αναγκαία και ας προβλέψουμε πριν βρεθούμε προ δυσάρεστων εκπλήξεων.

 

Για να μάθεις περισσότερα για τα προγράμματα υγείας, ζωής και σοβαρών ασθενειών επικοινώνησε μαζί μου πατώντας εδώ

 

 

One thought on “Η Αξια Της Ασφαλισης Υγειας (Προσωπικο Παραδειγμα)

Comments are closed.

Comments are closed.