Ισόβια Ασφάλεια Ζωής – Υπερ Και Κατα

Ισόβια Ασφάλεια Ζωής – Υπερ Και Κατα

Αν έχεις μιλήσει με κάποιο ασφαλιστικό σύμβουλο πιθανό να σου πρότεινε ένα τέτοιο σχέδιο, μια ισόβια ασφάλεια ζωής. Κατ’ εμένα είναι η επιτομή των ασφαλιστικών σχεδίων ζωής και το συστήνω ανεπιφύλακτα. Όμως δεν είναι για όλους και πρέπει να δίνετε πάντα σύμφωνα με τις ανάγκες και τα δεδομένα του κάθε ανθρώπου. Σε αυτό το κείμενο θα αναφέρω τα υπέρ και τα κατά ενός τέτοιου σχεδίου.

Τι Είναι Ισόβια Ασφάλεια Ζωής;

Εκ πρώτης όψεως φαίνεται αυτονόητο από το όνομα αλλά συχνά ο κόσμος με ρωτά να το εξηγήσω. Αυτό το σχέδιο είναι δεδομένο ότι θα πληρώσει το ποσό για το οποίο είναι ασφαλισμένος ο πελάτης όποτε και αν έρθει η απώλεια ζωής. Δεν έχει προκαθορισμένη ημερομηνία λήξης όπως τα υπόλοιπα σχέδια. Δηλαδή ο πελάτης μπορεί να το κρατήσει εφ’ όρου ζωής φτάνει να είναι σε θέση να το πληρώνει ακόμα και αν είναι 100 χρονών. Το γεγονός ότι είναι ισόβιο δεν εμποδίζει τον πελάτη να το σταματήσει όταν αποφασίσει ο ίδιος, αλλά την εταιρεία που το προσφέρει. Με άλλα λόγια ο μόνος που έχει δικαίωμα να το τερματίσει είναι ο πελάτης.

Τα Υπέρ – Γιατί να το επιλέξω;

Το πρώτο θετικό στοιχείο είναι η ισοβιότητα του σχεδίου. Ξέρεις εξ’ αρχής ότι το ποσό για το οποίο ασφαλίζεσαι και πληρώνεις, στην ουσία μια ζωή, θα μείνει σίγουρα στην οικογένειά σου. Με απλά λόγια,  αν το σχέδιο δίνει ψηλή κάλυψη, τότε είναι μια σίγουρη και σημαντική κληρονομιά για τα παιδιά σου. Ακόμα και μαθηματικά αν το δεις, το σχέδιο αφήνει πολύ περισσότερα απ’ όσα πληρώνεις. Δεύτερο θετικό στοιχείο είναι η σύνδεση με επενδυτικές μονάδες. Δηλαδή μέρος των χρημάτων που πληρώνεις επενδύονται από την εταιρεία σε ταμεία με διαχρονική απόδοση (επιτόκιο) 3-4% το χρόνο. Με αυτό τον τρόπο μπορείς να πάρεις πολύ ψηλότερη κάλυψη ζωής με λιγότερα χρήματα.

Επίσης κάποιος νεαρός πριν κάνει οικογένεια και να χρειάζεται την κάλυψη ίσως να τον ενδιαφέρει περισσότερο η αποταμίευση. Κάνοντας ένα ισόβιο σχέδιο μπορεί να ασφαλιστεί για ένα σχετικά μικρό ποσό, 25-50 χιλιάδες και το σχέδιο να λειτουργεί σαν αποταμιευτικό. Όταν αποκτήσει οικογένεια ή κάνει ένα στεγαστικό δάνειο και χρειαστεί ψηλότερη κάλυψη έχει τη δυνατότητα να την πάρει και μάλιστα με λιγότερο κόστος. Ο λόγος είναι ότι έχει ήδη αποταμιεύσει ένα ποσό στο συμβόλαιο του. Για τους νεαρούς είναι ένα πολύ συμφέρων σχέδιο απ’ όλες τις πλευρές.

Το τρίτο θετικό είναι ότι στην ισόβια ασφάλεια ζωής μπορείς να προσθέσεις όλα τα επιπρόσθετα σχέδια υγείας, ατυχημάτων και σοβαρών ασθενειών που προσφέρει η εταιρεία και να τα έχεις όλα σε ένα. Τέλος, όπως όλα τα σχέδια ζωής παρέχει φορολογική ελάφρυνση και έτσι με ένα σχέδιο μπορείς να έχεις όλα τα ωφελήματα που προσφέρει η ασφαλιστική βιομηχανία.

Τα Κατά – Τι Να Ξέρω;

Η ισόβια ασφάλεια ζωής μπορεί να ξεκινά με χαμηλό ασφάλιστρο αλλά με την πάροδο του χρόνου θα χρειαστεί να αυξηθεί για να διατηρήσεις το ίδιο ποσό κάλυψης. Άλλο είναι το κόστος ασφάλισης κάποιου στα 30 του και άλλο στα 70. Στην εταιρεία που συνεργάζομαι, την CNP Cyprialife, αυτές οι αναθεωρήσεις γίνονται μετά τα πρώτα 10 χρόνια και μετά κάθε πενταετία. Απ’ όσο γνωρίζω σε άλλες εταιρείες γίνονται πιο συχνά με αποτέλεσμα να αυξάνεται το κόστος στον πελάτη πιο συχνά. Με άλλα λόγια το κόστος ξεκινά χαμηλό αλλά ο πελάτης πρέπει να ξέρει ότι στο μέλλον θα αυξηθεί για να μπορέσει να διατηρήσει την ίδια κάλυψη. Μετά την ηλικία των 70 το κόστος θα αλλάζει κάθε χρόνο. Ο πελάτης όμως μπορεί να χαμηλώσει το ποσό κάλυψης για να κρατήσει το κόστος σε διαχειρίσιμο επίπεδο.

Όλα τα ασφαλιστικά σχέδια είναι καλά, φτάνει να εξυπηρετούν τον πελάτη και να μην του είναι βάρος. Έτσι και τα ισόβια σχέδια πρέπει να αξιολογούνται ανάλογα με την περίπτωση. Για μένα είναι το καλύτερο σχέδιο ζωής και αν οι ανάγκες του πελάτη το δικαιολογούν το προτείνω ανεπιφύλακτα λόγο των πολλών θετικών του στοιχείων. Κανένας δε μπορεί να προβλέψει το μέλλον και να πει δε θα μπορώ να το πληρώνω μετά από 30 χρόνια. Όταν έρθει εκείνη η στιγμή μπορούν να γίνουν οι απαραίτητες μετατροπές για να μπορεί να το κρατήσει ο πελάτης.

Για περισσότερες λεπτομέρειες μπορείς να επικοινωνήσεις μαζί μου στο 99578360 ή στο email: harris@harrislevadiotis.com. Μπορείς επίσης να με ακολουθήσεις στο Facebook πατώντας ΕΔΩ.

Χάρης Λειβαδιώτης
Σύμβουλος Σχεδιασμού
Προσωπικής Ασφάλισης

Comments are closed.